Megalakult a Kaszás Attila Diákkör

Április 13-án megalakult a Budapesten tanuló felvidéki egyetemistákat tömörítő Kaszás Attila Diákkör (KAD), amely a Rákóczi Szövetség keretein belül jött létre. A hétvégén a pozsonyi székhelyű Diákhálózat Hallgatói Parlamentje a KAD-ot tagszervezetévé választotta.

A szerdai alakuló ülésen elsőként a házigazda Rákóczi Szövetség Magyar Örökség-díjas elnöke, Halzl József köszöntötte a mintegy 35 fiatalt. Halzl hangsúlyozta a cselekvő összefogás szükségességét, különösen a szlovákiai magyar közösséget érintő legnagyobb kihívás, a népszámlálás előtt. Kifejezte abbéli reményét is, miszerint az alakuló csoportosulás tevékeny partnere lesz a Rákóczi Szövetségnek. Az alakuló ülésen részt vett Sörös Márta, a Diákhálózat alelnöke is.

A szervezet Kaszás Attila nevének felvételével kíván tisztelegni a Felvidéken született, Budapesten tanult színművész emlékezete előtt.

Az alapszabályban rögzített elvek szerint a KAD célja a Budapesten és vonzáskörzetében tanuló felvidékiek összefogása, közösséggé kovácsolása és érdekvédelmük ellátása. A Kaszás Attila Diákkör prioritásának tekinti a szlovákiai származású egyetemisták képviseletét hazai és országhatárokon átnyúló rendezvényeken. Hangsúlyt kíván fektetni a magyar kultúra és nemzeti hagyományok ápolására, továbbá – tekintettel a fiatal értelmiség nagyarányú migrációjára – ösztönözni kívánja a friss diplomások hazatérést és szülőföldön való boldogulásuk elősegítését.

A diákkör elnökévé Stubendek Attilát választotta, aki felvázolta a diákkör jövőbeli terveit. Ezek közé tartozik a Diákhálózat rendezvényeibe és a Rákóczi Szövetség központi programjaiba való bekapcsolódás. Emellett partneri kapcsolat kialakítására törekednek a Kárpát-medence más diákklubjaival is. Budapesten a fiatalok számára elengedhetetlen szórakoztató estek, kirándulások és túrák mellett rendszeresen rendeznek majd kulturális programokat, tanulmányi utakat és fórumokat. A beszélgető estekre kiváltképp olyan előadókat várnak, akik noha külföldön végezték tanulmányaikat, mégis érvényesülni tudtak szülőföldjükön, akár szlovák környezetben is. “Kényszeríteni senkit nem lehet, csak ösztönözni tudunk a hazatérésre. A cél a pozitív példák bemutatása” – árulta el Stubendek.

A Kaszás Attila Diákkör sok szeretettel vár minden felvidéki egyetemistát és érdeklődőt, aki Budapesten vagy környékén tanul.

Kategória: Hírek | A közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>