Ahol popcorn nélkül is élmény a filmnézés – Budapest legművészibb mozijai!

Miért jó művészmoziba járni? Érdekesebb a választék, nincs tömeg, jóval olcsóbb és a film kezdetéig belemerülhetsz a környezet karakterébe. Vegyük hát sorra Budapest – szerintem – legjobb művészmozijait!

ArtMozi
Hol? Teréz körút 30, az Oktogonhoz közel

Az ArtMozi volt a művészmozis élményeim első állomása. Egy spanyol filmfesztivál apropóján ismerkedtem meg vele még gimnazista éveimben. A groteszk díszlet, a kreatív bizsukat, könyveket és CD-ket áruló kis boltok, a büfé, az akvárium tele szédült halakkal, a falra aggatott plakátok együtt és külön-külön is elrabolták a szívemet. Annyira, hogy mikor felköltöztem Budapestre, az első utam ide vezetett. Szerényen felajánlottam szolgálataimat, persze némi térítés fejében. Az ajánlatommal akkor nem éltek, és bár nem neheztelek, azóta ritkán látogattam el ide (főleg a következő bemutatott mozi miatt). Kapcsolatunk fénykorában itt ismerkedtem meg a Putumayo World Music munkásságával, ami különböző nemzetek, térségek, stílusok zenéjét ismerteti meg a nagyvilággal. Azóta eltűnt a könyveket és CD-ket árusító sarok, ennek ellenére mindenkinek ajánlom ezt a bolondos kis helyet.

Puskin
Hol? Kossuth Lajos utca 18, az Astoriához közel

A Puskin mozi főleg azért élvez előnyt, ha helyszínt kell választanom, mert egy köpésre van az egyetemtől. Kívülről nem olyan harsány és hívogató, mint az ArtMozi, inkább egy színes harisnyáit és karkötőit levedlett, klasszikus stílusú énekesnőhöz tudnám hasonlítani. Eleganciája és komolysága ellenére azonban legalább annyira érdekes és megkapó, mint tomboló éveit élő társa. Ha eddig üresjáratnak érezted azt az időt, mikor beülsz a helyedre, de még nem kezdődik a vetítés, a Puskin legnépszerűbb termében ez sem probléma, nyugodtan megszámolhatod, hány kanyart tesz a falat díszítő aranyozott inda. Amit még ebben a művészmoziban kifejezetten szeretek, azok a programok. A szeptembertől indult Hitchcock-sorozat, amelyet a rendező születésének 100. évfordulójára szerveztek –, vagy a most aktuális Spielberg vs. Scorsese vetítések példázzák azt a fantasztikus erőfeszítést, ahogy a Puskin igyekszik megismertetni a nagy klasszikusok munkáit a közönséggel.

Toldi
Hol? Bajcsy-Zsilinszky út 36-38, az Arany János utca megállóhoz közel

Meg kell vallanom, a Toldi az, amelyik a legtávolabb áll a szívemtől, sőt, a legkevésbé ismerem. Egy ritka Scorsese vetítés kapcsán ismerkedtem meg vele, George Harrison életéről készített filmet mutatták be. Így igazából csak két alkalommal jártam ott: mikor megvettem a jegyet és mikor megnéztem ezt a ritka kincset. Ez azért jó, mert akkor is láttam, mikor egymást taposták az emberek, és akkor is, mikor pangott a hely. Inkább hasonlít egy kis kávézóhoz, ahol mellesleg filmet is vetítenek, mint mozihoz. Maga a körítés letisztult és egyszerű, de a fenekünket már vidám, színes ülőalkalmatosságokra illeszthetjük oda. Egy kis bár is tartozik a helyhez, ami meglepően drága, bár lehet, hogy csak az éhes Beatles-rajongókat próbálták megfejni azon az estén.

Nagy Krisztina Kitti

A bejegyzés kategóriája: Blog
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>