Prágai koszorúzások

„A jog és az igazság volt eddig a fegyverünk, és lesz a jövőben is..”
Esterházy János

A Kaszás Attila Diákkör csapata Prágában, cseh- és morvaországi magyarok társaságában emlékezett meg az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 164. évfordulójáról. A nemzeti ünnep alkalmából a Diákhálózat tagszervezeteivel és más csehországi magyar szervezetek képviselőivel egyetemben szombaton délután Diákkörünk is koszorút helyezett el II. Rákóczi Ferenc emléktáblájánál. A megemlékezésen felszólalók ünnepi beszédeikben elsősorban a szabadságharc történelmi jelentőségét emelték ki, emellett mindannyian bizakodva tekintettek a jövőbe: rávilágítottak arra is, hogy újjá kell teremtenünk, meg kell szilárdítanunk a magyar nemzeti egységet, mindezt – most már az Európai Unió keretein belül- államhatároktól függetlenül. A megemlékezés végén Prága belvárosában csaknem 250 magyar ajkú ember torkából hangzott fel büszkén a nemzeti himnusz.

A Rákóczi Szövetség anyagi hozzájárulásával és támogatásával megvalósult prágai hétvégénk során Diákkörünk fáradhatatlan tagjai Esterházy János hamvainak nyughelyére is ellátogattak. Eredeti programtervünk szerint Mirovi sírhelyén tettük volna tiszteletünket, azonban Diákkörünk egy szemfüles tagja utóbb kiderítette, a szlovákiai magyarok egykori politikai vezetőjének hamvait tartalmazó úrna a prágai motoli köztemető tömegsírjában lett titokban elhantolva. Az úrna valódi helyének felkutatására tett kísérletek rendre kudarcot vallottak, csupán 2007-ben sikerült rábukkanni valódi nyughelyére. Megemlékezésünkre így a múlt évben felállított, a kommunizmus áldozatainak emlékhelyén elhelyezett Esterházy emléktábla előtt került sor. Fekete Zsuzsanna rövid, de tartalmas felszólalásban ismertette velünk a mártírhalált halt politikus sírhelye körül felmerült problémakört, majd felhívta figyelmünket arra is, hogy Esterházy hányattatott sorsa és az igazságtalanság elleni harca példaként állhat előttünk, hiszen ez az ember a keresztény és polgári eszményekben hitt és ezeket saját élete kockáztatása árán sem tagadta meg. Sokakkal egyetértésben mi is úgy gondoljuk, fontos, hogy érdemei mielőbb elismerést nyerjenek.

Ahogy a Magyarok Világszövetségének elnöke a nemrég tartott Eszterházy János emléknapon kijelentette: „Esterházy János remélt rehabilitálása kiváló szolgálatot tesz majd, és igen jelentős lesz egész Európa jövője szempontjából, hiszen Esterházy János rehabilitálásának kérdése az igazságosság kérdése.”

Sztankó Annamária

Kategória: Akciók, Blog, Hírek | A közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>